Ter Leede Vrouwen 2 laat de punten in Zeeuws Vlaanderen

“Iezendieke” uit, het is al een belevenis op zich. Afgelopen zaterdag (5 november) rond de klok van kwart voor 10 vertrokken de meiden en staf van Ter Leede Vrouwen 2 met de bus naar IJzendijke. Via een tussenstop in Delft, files onderweg, een plaspauze om ook even de benen te kunnen strekken kwam daar even voor 13.00 uur de Eiffeltoren van IJzendijke in zicht. Wegens een wegopbreking moesten we een rondrit door het pittoreske centrum van IJzendijke links laten liggen en via het Zeeuwse boerenlandschap kwam daar het sportpark van IJzendijke in zicht. Gelukkig… het grasveld was nog groen. Maar dat heeft ook een reden zo hebben wij dit jaar geleerd. Het beregeningssysteem van de IJzendijkse velden staat rechtstreeks aangesloten op een waterbron afkomstig uit de Belgische Ardennen. Na een gastvrij ontvangst met een heerlijk bakkie koffie, keerden we naar de kleedkamer voor onze voorbereiding op de wedstrijd. Rond 14.00 uur het veld op voor de warming-up, wen aan de omstandigheden en zorg dat ze geen excuus zijn tijdens de wedstrijd. Omstandigheden van een heel groen grasveld, maar door de regenval drassig en glad en met de nodige obstakels in de vorm van een heel hobbelig veld.

Ter Leede Vrouwen 2 begon de wedstrijd gretig en kwam aanvallend uit de startblokken. IJzendijke werd na achter gedwongen en er was veel druk op de helft van de tegenpartij. Ook de ruimte achter de laatste linie werd goed benut en zo ontstonden er een aantal mogelijkheden voor Ter Leede om op voorsprong te komen. Maar helaas een 1 op 1 en een schot randje 16 werden beide een prooi voor de keepster. Terwijl IJzendijke zich terugvocht in de wedstrijd en de wedstrijd zich meer rond de middenlijn ging afspelen koos Ter Leede voor een iets behoudende manier van bal veroveren. Ondanks dat de aanvallende intenties minder waren als in de beginfase, kreeg Ter Leede vanuit gevaarlijke uitbraken wederom tot 2x toe de kans om de score te openen. De eerste was een prooi voor de keepster en bij de 2e werd de keuze gemaakt voor een bal breed naar een mee gelopen speelster waar uiteindelijk een verdedigster van IJzendijke tussen kon komen. En dan is het IJzendijke dat de score opent. Een omschakelmoment, we staan in een ondertal omdat IJzendijke sneller schakelt, we maken een verdedigende keuze, willen de bal uitverdedigen maar glijden weg op het gladde veld, willen de bal wegschieten, maar de bal stuitert vanuit het hobbelige veld over onze voet heen en zo kan de linksbuiten de bal ontvangen en vakkundig langs de uitkomende Annabel schuiven. De strijd na de goal blijft die op het middenveld en in de fase tot de rust tellen aanvallende mogelijkheden vanuit een tweetal corners en schoten rondom de 16 meter die niet de juiste richting hebben om het netje te doen bollen…

Rust… De eerste helft is al een slijtageslag geweest, het natte, drassige, hobbelige veld is zwaar om op te spelen. Linies korter op elkaar houden, maar vooral aanvallend gezien moeten we iets veranderen. Met name het moment dat we de bal veroveren hebben we te weinig diepgang. Lotte wisselt met Lizzy en moet voor meer diepgang vanuit het middenveld gaan zorgen en Dionne wisselt met Suzy die vlak voor rust tegen een gele kaart aanliep tegen een aanvalster die nog sneller was als dat Suzy is. Ga op jacht naar die verdiende gelijkmaker, dat is de eerste opdracht die de meiden meekrijgen.

Na rust weer een heel gretig Ter Leede dat wederom fel uit de startblokken komt. IJzendijke maakt vooral duidelijk dat het er vooral geen zin meer in heeft om er met de 1-0 voorsprong een wedstrijd van te maken. Heel kenmerkend was dat tussen de 50e en 60e minuut de bal slechts 2 minuten heeft gerold. Een drietal lange blessurebehandelingen met wissels erbij waren hiervan de oorzaak. Aan onze kant komt Caitlin binnen de lijnen voor Yara om op haar eigen creatieve manier een andere invulling te geven aan aanvallen, een schot van Romy gaat langs het doel en Ter Leede moet vooral alert zijn om die omschakeling als het de bal verliest. Omdat de 1-0 achterstand nog steeds op het bord staat en Ijzendijke vooral aan het verdedigen is brengen we Anouk er op het middenveld als extra speelster bij en komt Joyce naar de kant. De creativiteit van Caitlin loont, vanuit een inspeelpass van Lotte weet Caitlin de bal op keurige wijze op afstand langs de keepster te plaatsen! Die verdiende 1-1 is eindelijk binnen! Nu koppies erbij houden en kijken wat er nog meer te halen valt. IJzendijke blijft achterover leunen en pakt iedere seconde die het niet hoeft te voetballen op vakkundige wijze in hun voordeel mee.
Ter Leede blijft aandringen en wil graag de winst waar het qua kansenverhouding recht op heeft meenemen de bus in naar Sassenheim. Maar dat je als je zelf je kansen niet maakt, je het deksel op je neus krijgt, dat zagen we de 1e helft natuurlijk al gebeuren. Een uitbraak van IJzendijke na een mislukte aanval, ze kicken erop daar in Zeeland en het is een heel gevaarlijk wapen. Een schot op doel welke normaal gesproken een prooi is voor Annabel, maar we weten…. in IJzendijke gelden andere wetten… Half uitglijdende kan ze de bal niet klemmen en alleen maar stompen, Ter Leede reageert niet alert genoeg en de vrijstaande IJzendijkse speelster kan de bal binnentikken. Een hele zure 2-1. Montana komt binnen de lijnen als extra spits en in de laatste fase tellen we zeker mogelijkheden op de gelijkmaker, echter missen de schoten van Caitlin en Eva de goal. In de omschakeling probeert IJzendijke de wedstrijd op slot te gooien. Ook in de 6 minuten blessuretijd proberen we aan te vallen voor wat we waard zijn, maar we komen vandaag tekort om de 3 punten mee terug de bus in te nemen.

IJzendijke uit, het blijft altijd een apart verhaal. In een korte gewenningsfase moet je klaar zijn om onder “andere omstandigheden” te voetballen. En dat hebben we gedaan! Als team de mogelijkheid gekregen om op voorsprong te komen, als team na de achterstand terug op gelijke hoogte gekomen, maar ook als team ons tekort gedaan in het niet als team zijnde omschakelen en mee terug verdedigen waardoor de tegenstander sneller bij de 2e bal kon zijn bij de 2e goal. In de bus terug was de teleurstelling van het uitblijven van de punten zichtbaar en voelbaar. We hebben onszelf niet beloond!

SSS Vrouwen 2 is de volgende tegenstander. Meiden, wees er klaar voor.