Energie besparen als voetbalvereniging

Een voetbalvereniging heeft al genoeg kosten. En hoewel er veel zaken opgelost kunnen worden met de hulp van sponsoring en kantine-inkomsten, is het altijd verstandig om wat geld te besparen. Met de enorme hoeveelheden energie die een voetbalvereniging gebruikt, is het kiezen voor de juiste energieleverancier slechts een eerste stap. Er zijn genoeg manieren om energie, en hierdoor ook geld te besparen als voetbalvereniging zijnde. Hoe je dat doet, lees je hier. 

  1. Installatie van zonnepanelen

Steeds meer Nederlandse bedrijven en organisaties stappen over op zonnepanelen. De eenmalige hoge aanschafkosten betalen zich in de loop der jaren op zo’n manier af dat het alleen maar voordeel op kan leveren. Mocht er tijdelijk geen budget aanwezig zijn om de zonnepanelen te kopen, dan bieden veel energieleveranciers ook de mogelijkheid om deze panelen te huren. In dit geval neemt de leverancier de installatie- en onderhoudskosten voor eigen rekening, en wordt er netjes een maandelijks huurbedrag betaald. Na een x periode zijn de zonnepanelen afbetaald en eigendom van de vereniging.

  1. LED-sportverlichting

LED verlichting is een van de meest duurzame vormen van verlichting op de huidige markt. Het vervangen van de oude TL-verlichting door LED-sportverlichting levert dan ook veel besparingen op. Niet alleen is het maatschappelijk verantwoord, maar de LED lampen leveren ook nog een besparing tot zo’n 50% op. Daarnaast gaan de LED lampen gemiddeld zo’n dertig jaar mee.

  1. Het plaatsen van sensoren

Veel verenigingen maken er al gebruik van: bewegingssensoren. Deze sensoren voorkomen onnodige verlichting, en zorgen ervoor dat de energierekening zo laag mogelijk blijft. De gevoeligheid van de sensoren kan naar behoefte ingesteld worden om er op deze manier voor te zorgen dat de verlichting in de toiletten of kleedkamers bijvoorbeeld niet langer aan staat dan nodig is. Met de sensoren heb je altijd op de juiste locaties, op de juiste momenten, verlichting waar en wanneer nodig.

  1. Het gebruiken van elektrische waterpompen

Er wordt nogal wat water verbruikt bij de voetbalvereniging. Iedere training of wedstrijd moet er wel gedoucht worden, en het opwarmen van de boilers kost veel energie. Door de boilers op te laten warmen met elektrische waterpompen, wordt er minder energie verbruikt. Op deze manier blijven de boilers warm voor de vele douches, maar blijft de energierekening normaal.

  1. Controleer de isolatie

Een lekkende koeling in de opslagruimte van de voetbalvereniging kan veel energie verloren laten gaan. Door alle isolatie (zowel in daken als muren als in apparatuur) na te lopen en waar nodig aan te pakken, gaat er minder energie verloren.